Behandelaanbod

 

Onze praktijk biedt verschillende trajecten aan. Afhankelijk van de zorgvraag en de wens van ouders, het kind of de jongere, kijken we samen welk traject passend lijkt. Zo kan een kind gebaat zijn bij een individuele behandeling of bij een groepstraining met leeftijdsgenoten. De praktijk werkt ook met digitale trainingsprogramma's, zoals Cogmed. Daarnaast hebben wij een speciaal aanbod voor gezinnen waarin een scheiding tussen ouders aan de orde is. De praktijk ontwikkelt zich ook in het aanbieden van online hulpverlening (e-health).

 

Rechts vindt u informatie over ons aanbod op diverse gebieden.

 

 
GET READY

In juni start de groepstraining GET READY weer. GET READY..

In juni start de groepstraining GET READY weer. GET READY ondersteunt kinderen uit groep 8 bij de overstap naar de middelbare school. Kinderen kunnen zich soms onzeker voelen over deze overstap. Dat kan komen door allerlei oorzaken: (faal)angst, leerproblemen zoals dyslexie, pestervaringen of door het missen van het bekende en angst voor het onbekende. Het doel van de cursus is het versterken van het zelfvertrouwen waarna de kinderen goed voorbereid en met plezier de overstap tegemoet gaan.

 

Klik hier voor de flyer van GET READY.

 

Aanmelden kan door dit aanmeldformulier in te vullen en te sturen naar Mandy Mensingh, Staten Bolwerk 60, 2011 MN  Haarlem.

Bij vragen kunt u mailen naar mandy@riabalm.nl

 

Betrokkenen: Mandy Mensingh, Rony Weijers

Doelgroep: Kinderen die zich onzeker voelen of piekeren over hoe het zal gaan op de nieuwe school

Tijd: Woensdag 6 en 20 juni 2018 van 15u30 tot 17u00. Zaterdag 15 september en 6 oktober 2018 van 10u30 tot 12u00

Datum: 4x bijeenkomsten: vóór de zomer 2x bijeenkomsten op de woensdag, en na de zomer 2x bijeenkomsten op de zaterdag

Locatie: Afhankelijk van de aanmeldingen Staten Bolwerk 60 of Marsmanplein 116D (Haarlem)

Duur: Iedere bijeenkomst duurt 1,5 uur

Kosten: €225,- De mogelijkheden voor vergoeding vanuit de basis ggz zijn beperkt, maar in specifieke situaties na overleg wel mogelijk

Gigakids typecursus (2 locaties) 2018 - VOL

In 2018 starten er weer twee typecursussen:

- op..

In 2018 starten er weer twee typecursussen:

- op dinsdag, start 30 januari 2018 om 16u15 op locatie Staten Bolwerk 60, Haarlem (= VOL).

- op donderdag, start 1 februari 2018 om 16u00 op locatie Marsmanplein 116D, Haarlem (= VOL).

 

De twee cursussen zitten inmiddels vol. Houd de website goed in de gaten. De typecursus wordt regelmatig gegeven op verschillende locaties in de omgeving van Haarlem. Er worden tevens typecursussen op scholen gegeven.

 

De cursus bestaat uit 14 bijeenkomsten waarvan 13 groepslessen onder begeleiding van een typedocent, en een afsluitende bijeenkomst met een type-examen. Dankzij persoonlijke aandacht tijdens de lessen kan gelet worden op de juiste vingerzetting en houding (dit kan o.a. helpen RSI te voorkomen). Er wordt in kleine groepen gewerkt met een online typeprogramma (Gigakids). Elk kind krijgt een unieke inlogcode om in te loggen op de website van Gigakids. Op de site worden oefeningen gemaakt. Het programma houdt bij welke oefeningen gemaakt zijn, wat de typesnelheid is en het foutenpercentage. Door middel van oefeningen in het Gigakids programma leert het kind nauwkeurig en vlot te typen. De typedocent kan de vorderingen goed volgen en elk kind goed begeleiden. Thuis moeten de kinderen ongeveer 15 minuutjes per dag oefenen. Daarvoor is een computer met internet nodig. Voor kinderen met dyslexie is er een aangepast programma met grotere letters in dyslexielettertype, korte teksten, rustiger beeld, geen onzinwoorden, en het tempo kan worden aangepast.

 

* Bij voorkeur een eigen laptop meenemen. 

** Liever niet gelijktijdig met een dyslexiebehandeling. De cursus is aan te bevelen ná de afronding van een dyslexiebehandeling.

 

De typecursus wordt regelmatig gegeven op verschillende locaties in de omgeving van Haarlem. Er worden tevens typecursussen op scholen gegeven.

 

Klik hier voor de flyer van de typecursus op Staten Bolwerk.

Klik hier voor de flyer van de typecursus op Marsmanplein.

 

Aanmelden?

Klik hier voor het inschrijfformulier. U kunt uw zoon/dochter aanmelden door het inschrijfformulier in te vullen en te mailen naar Marjolein van Etten: marjolein@riabalm.nl

Betrokkenen: Marjolein van Etten

Doelgroep: Bij voorkeur voor kinderen uit groep 7 en 8, kinderen uit groep 6 mogen zich ook aanmelden bij voldoende motivatie

Datum: Locatie 1: op dinsdag, start 30 januari 2018 om 16u15 op locatie Staten Bolwerk 60, Haarlem. Locatie 2: donderdag, start 1 februari om 16u00 op locatie Marsmanplein 116D, Haarlem.

Duur: 14 bijeenkomsten (incl. examen) van 45 minuten, m.u.v. vakanties

Kosten: 175,- euro incl. materiaal

MindfulKids; een 'stille' klas

De Pedagogen Praktijk biedt de aandachttraining..

De Pedagogen Praktijk biedt de aandachttraining ‘MindfulKids’ aan voor klassen in de bovenbouw van de basisschool. Kinderen leren in de MindfulKids training hoe hun meest waardevolle instrument werkt, namelijk hun aandacht. Tijdens een zesweekse training in de klas ontdekken de kinderen door middel van oefeningen hoe ze hun aandacht bewuster kunnen gebruiken. De training leert kinderen omgaan met de vele prikkels die op hen afkomen; prikkels uit hun omgeving en prikkels uit hun eigen lichaam en geest. Het werkzame ingrediënt bij de training is mindfulness.

 

MindfulKids draagt bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Ze leren zonder oordeel te kijken naar hun ervaringen. Dit heeft positieve effecten op concentreren, leren, het omgaan met stress en spannende situaties, sociale interacties met anderen, sportieve prestaties en regulatie van emoties en gedrag. Aspecten die op school allemaal een grote rol spelen. De Universiteit van Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar het effect van deze training.

 

De training is zo ontworpen dat deze met minimale belasting van de leerkracht in een bestaand schoolprogramma kan worden geïntegreerd. Er is geen huiswerk. De leerkracht oefent op de overige drie dagen in de week 5 minuten met de hele klas door één oefening te herhalen.

 

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Neem vooral contact met ons op!

MindfulKids komt regelmatig in het nieuws. Voor een recent stuk (31 okt. 2015) in het AD over de klastraining en over kinderyoga, zie deel 1 en deel 2.

Betrokkenen: Mandy Mensingh

Locatie: Op de school zelf, in het betreffende lokaal van de klas

Duur: 6 weken; de kinderen krijgen per week 2 lessen van een half uur, in overleg volgt er na enkele maanden een terugkombijeenkomst

Kosten: Nader te bepalen in overleg met de schooldirectie

Ferry Ferrari voor kinderen met ADHD

‘Ferry Ferrari’ is een training voor kinderen van 9..

‘Ferry Ferrari’ is een training voor kinderen van 9 tot 12 jaar met de diagnose ADHD. Tijdens de training wordt duidelijk uitgelegd wat ADHD eigenlijk is en de kinderen krijgen tips en handvatten om hiermee om te gaan. Ze krijgen zo meer kennis over hun eigen ADHD, ze kunnen ervaringen delen met andere kinderen en oefenen onder andere met positief denken. Alle uitleg en oefeningen zijn gericht op kinderen en spelenderwijs opgezet. De ervaring leert dat kinderen veel plezier hebben aan het deelnemen aan de groep. Van de tips en handvatten pikt ieder kind hetgeen op dat bij hem of haar past. Daarbij vinden ze het vaak fijn te zien dat ze niet de enige zijn die tegen bepaalde dingen aanloopt.  Een leuke manier dus om kinderen zelf te leren wat ADHD is en hoe ze hiermee om kunnen gaan! 

 

Bij voldoende aanmeldingen kan de groepstraining starten. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Lauren Snelders via info@riabalm.nl of 023 - 576 2552. 

Betrokkenen: Maartje Nijenhuis

Locatie: Staten Bolwerk 60, 2011 MN Haarlem

Duur: 5 wekelijkse bijeenkomsten, iedere bijeenkomst duurt 1,5 uur.

Kosten: Training valt binnen de vergoede zorg (basis ggz).

AD-Daisy / AD-David voor kinderen met ADD

‘AD-Daisy / AD-David’ is een training voor kinderen..

‘AD-Daisy / AD-David’ is een training voor kinderen van 9 tot 12 jaar met de diagnose ADD. Tijdens de training wordt duidelijk uitgelegd wat ADD eigenlijk  is en de kinderen krijgen tips en handvatten om hiermee om te gaan. Ze krijgen zo meer kennis over hun eigen ADD, ze kunnen ervaringen delen met andere kinderen en oefenen onder andere met positief denken. Alle uitleg en oefeningen zijn  gericht op kinderen en spelenderwijs opgezet. De ervaring leert dat kinderen veel plezier hebben aan het deelnemen aan de groep. Van de tips en handvatten pikt ieder kind hetgeen op dat bij hem of haar past. Daarbij vinden ze het vaak fijn te zien dat ze niet de enige zijn die tegen bepaalde dingen aanloopt.  Een leuke manier dus om kinderen zelf te leren wat ADD is en hoe ze hiermee om kunnen gaan!

 

Bij voldoende aanmeldingen kan de groepstraining starten. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Lauren Snelders via info@riabalm.nl of 023- 576 2552.

Betrokkenen: Maartje Nijenhuis

Locatie: Staten Bolwerk 60, 2011 MN Haarlem.

Duur: 5 wekelijkse bijeenkomsten, iedere bijeenkomst duurt 1,5 uur.

Kosten: Training valt binnen de vergoede zorg (basis ggz).

Zelf plannen

'Zelf plannen' is een training voor jongeren met ADHD...

'Zelf plannen' is een training voor jongeren met ADHD. Voor deze jongeren is het vaak extra lastig om hun (school)leven te plannen. De training helpt je dit zo gemakkelijk mogelijk te maken. Samen met je trainer zul je, aan de hand van een werkboek, allerlei nieuwe manieren om te plannen leren en uitproberen. Je kunt daarbij zelf aangeven wat wel en niet goed bij jou past. Zelf plannen is onderzocht aan de Universiteit van Amsterdam. Uit het onderzoek bleek dat de training je echt helpt om te leren plannen en organiseren.

Betrokkenen: Mandy Mensingh

Locatie: Staten Bolwerk 60, Haarlem

Duur: 8 individuele sessies voor de jongere en 2 sessies voor ouders

Snel leren = leuk leren

Leren is leuk!? Dat geldt helaas niet voor iedereen... Maar leren..

Leren is leuk!? Dat geldt helaas niet voor iedereen... Maar leren kun je wel leuker maken, en daar gaat deze cursus over. In de cursus leer je hoe je meer kunt leren in minder tijd en tóch beter kan onthouden. 

 

In 6 bijeenkomsten leer je:

 • Sneller lezen
 • Meer en makkelijk onthouden
 • Beter plannen en organiseren
 • Samenvatten met mindmaps
 • Geheugentechnieken
 • Leren leren

 

Er zijn twee cursussen: 

 • Op weg naar "Snel leren = leuk leren": 3x bijeenkomsten van 1 uur, voor leerlingen van groep 7, 8 en de brugklas
 • "Snel leren = leuk leren": 6x bijeenkomsten van 1 uur, voor middelbare scholieren van VMBO-TL tot en met gymnasium

Betrokkenen: Ria Balm

Datum: Start maandag 11 april 2016 (16u00 - 17u00), of in overleg op de zaterdag.

Locatie: Marsmanplein 116-D, Haarlem-Noord.

Duur: Wekelijkse bijeenkomsten 6x (VO scholieren) of 3x (leerlingen basisschool).

Kosten: 280,- euro incl. materiaal voor 6x bijeenkomsten, 95,- euro incl. materiaal voor de 3x bijeenkomsten.

Reken- en wiskundeproblemen

Bij problemen op het gebied van rekenen en wiskunde wordt..

Bij problemen op het gebied van rekenen en wiskunde wordt begeleiding aangeboden. Na een screening wordt bekeken op welke aspecten de ondersteuning gericht moet zijn. Zo zijn er trajecten op het gebied van getalbegrip en inzicht, het automatiseren van rekenvaardigheden, het omgaan met redactiesommen of specifieke rekendomeinen als geld, meten, klokkijken, procenten en breuken. Er wordt hierbij afgestemd op de methoden en materialen die op school worden gebruikt.

 

In het voortgezet onderwijs speelt de verplichte rekentoets in de komende jaren een steeds belangrijkere rol. Een verklaring van behandeling en begeleiding door een deskundige is dan noodzakelijk om gebruik te mogen maken van bijzondere maatregelen rondom de afname van deze rekentoets. Voor meer informatie zie ook: Steunpunt Taal en Rekenen VO en CITO Rekentoets VO.

Betrokkenen: Marjolein van Etten

Kosten: € 65,- per sessie (45 minuten)

Lees- en spellingsproblemen

Bij problemen op gebied van technisch lezen, begrijpend lezen,..

Bij problemen op gebied van technisch lezen, begrijpend lezen, spellingregels en werkwoordspelling kan een begeleidingstraject ingezet worden. Na een screening worden behandeldoelen geformuleerd. Er wordt gewerkt in modules van 10-12 weken. De begeleiding wordt zowel in groepsverband als individueel aangeboden. In de behandeling wordt afgestemd met de methoden en materialen die op school worden gebruikt. Onderzoek naar dyslexie kan aansluitend wenselijk zijn.

De praktijk werkt op dit gebied samen met het Dyslexie Collectief.

Betrokkenen: Marjolein van Etten

Kosten: € 65,- per sessie (45 minuten)

Mindfulness voor Jongeren

Als jongere beleef je allerlei (nieuwe) dingen en sta je soms voor..

Als jongere beleef je allerlei (nieuwe) dingen en sta je soms voor uitdagingen. Je krijgt te maken met veranderingen en misschien ervaar je dat je in een maatschappij opgroeit die steeds veeleisender wordt. Je krijgt te maken met hevige schommelingen in emoties, het zoeken naar jezelf, naar wat jij belangrijk vindt en keuzes maken. Mindfulness geeft je inzicht, rust en kracht in het midden van dit alles. Gedurende deze groepstraining word je ondergedompeld in de wereld van mindfulness.

 

Wat ga je leren tijdens de training?

 • Je aandacht trainen voor  betere concentratie om goed te kunnen studeren;
 • Beter omgaan met stress;
 • Beter slapen;
 • Omgaan met piekeren, onzekerheid en onrust;
 • Omgaan met emoties zoals irritatie, angst, verdriet en frustraties;
 • Innerlijke kracht en zelfvertrouwen opbouwen;
 • Vriendelijker zijn voor jezelf;
 • Je “mannetje” of “vrouwtje” kunnen staan op basis van wederzijds respect.

 

Na voldoende aanmeldingen kan de groepstraining starten. Eén-op-één mindfulnesstraining is ook mogelijk. Voor meer informatie of aanmelden, neem contact op met Mandy Mensingh via de mail (mandy@riabalm.nl) of telefonisch (023 - 576 2552).

Betrokkenen: Mandy Mensingh

Doelgroep: Voor jongeren van 14 tot en met 20 jaar.

Datum: nader te bepalen, afhankelijk van de aanmeldingen.

Locatie: Marsmanplein 116-D, Haarlem-Noord

Duur: 8x bijeenkomsten

Kosten: 300,- euro inclusief materiaal

Cogmed werkgeheugentraining

De Cogmed training is een werkgeheugentraining voor jong en oud (6..

De Cogmed training is een werkgeheugentraining voor jong en oud (6 tot 66 jaar) waarbij je 5 weken lang, 5 dagen per week, werkgeheugentaken gaat doen zodat het werkgeheugen beter wordt. Het werkgeheugen is het vermogen om informatie op te slaan en tegelijkertijd te bewerken. Zo is het werkgeheugen actief bij hoofdrekenen, luisteren naar een uitleg of bij het verzamelen van schoolspullen.

 

Per dag moet je ongeveer 45 tot 60 minuten trainen. De training past zich aan aan jouw niveau, hierdoor is het best een zware training! Gelukkig kan de Cogmed coach je helpen de training vol te houden. Van Cogmed is bekend dat het een positief effect heeft op: het werkgeheugen, volgehouden aandacht, planningsvaardigheden en zelfbeeld.

Betrokkenen: Nicole van Wezenbeek-Zandbergen

Locatie: Het is een digitale training, tussentijds vinden er telefonisch begeleidende gesprekken plaats. Het intake- en eindgesprek vindt plaats op de praktijk.

Kosten: € 650,- In sommige gevallen wordt dit bedrag gedeeltelijk vergoed

VRIENDEN-training

Het VRIENDEN-programma is een cognitief gedragstherapeutisch..

Het VRIENDEN-programma is een cognitief gedragstherapeutisch programma voor kinderen en jongeren die last hebben van onzekerheid, spanning of (faal)angst. Het stimuleert hun zelfvertrouwen, versterkt de emotionele veerkracht en bouwt probleemoplossende vaardigheden op. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de preventie en behandeling van angst. Zo kan er sprake zijn van een angststoornis. Het wordt echter ook vaak ingezet ter preventie van angststoornissen en depressieve klachten. Het kan uw kind ook weerbaarder maken met de grote overstap naar de middelbare school in het vooruitzicht. Het programma stimuleert het leren van leeftijdgenoten en het opbouwen van steunnetwerken van leeftijdgenoten. 

 

De training is zowel toepasbaar in groepsverband als in individueel verband. In sommige gevallen valt de training binnen de vergoede zorg (basis ggz).

 

Klik hier voor meer informatie. Aanmelden kan door dit formulier in te vullen en op te sturen.

Betrokkenen: Mandy Mensingh

Doelgroep: Voor kinderen (8-12 jaar) met angsten.

Locatie: Afhankelijk van de aanmeldingen: Staten Bolwerk 60, Haarlem-centrum of Marsmanplein 116-D, Haarlem-Noord.

Duur: 10 bijeenkomsten, waarvan 9 wekelijks en 1 herhalingsbijeenkomst na 6 weken. Iedere bijeenkomst duurt een uur. Verder vindt er 1x ouderbijeenkomst plaats.

Kosten: 325,- euro, incl. het VRIENDEN-werkboek.

Ouderbegeleiding

Als ouder komt u voor vele uitdagingen te staan wat betreft het..

Als ouder komt u voor vele uitdagingen te staan wat betreft het opvoeden van uw kind(eren). Sommige dingen gaan u misschien gemakkelijk af, maar menig ouder staat soms met zijn handen in het haar. Het is niet gek als u soms het idee hebt dat u wat hulp kan gebruiken bij de opvoeding. Wij bieden ouderbegeleiding voor een grote diversiteit aan opvoedingsvragen. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

► Hulp bij het structureren en stellen van regels

► Bevorderen van een positieve interactie met en/of tussen de kinderenen

► Opvoedingstips bij kinderen met sociaal-emotionele en/of gedragsproblemen 

 

Samen met u kunnen we een plan opstellen gericht op de waarden, krachten, mogelijkheden en uitdagingen van uw gezin.

Betrokkenen: Nicole van Wezenbeek-Zandbergen, Mandy Mensingh, Ria Balm

Zandkastelen

Het Zandkastelenprogramma is ontwikkeld voor kinderen met..

Het Zandkastelenprogramma is ontwikkeld voor kinderen met gescheiden ouders. Dit programma onderscheidt zich van het overige aanbod voor scheidingskinderen in Nederland omdat het kan worden ingezet aan het begin van de scheidingsperiode. Zandkastelen draagt voor kinderen én hun ouders bij aan het voorkomen/verminderen van problemen voortvloeiend uit de scheiding en aan het op gang brengen van de verwerking van de scheiding. Het is een kortdurend programma; het duurt slechts één dagdeel. Kinderen van verschillende leeftijden vragen om een andere benadering en willen ook andere thema's behandelen. Om deze redenen vormen de kinderen op basis van hun leeftijd een passend groepje. 

Betrokkenen: Mandy Mensingh, Ria Balm