Behandelaanbod

 

Onze praktijk biedt verschillende trajecten aan. Afhankelijk van de zorgvraag en de wens van ouders, het kind of de jongere, kijken we samen welk traject passend lijkt. Zo kan een kind gebaat zijn bij een individuele behandeling of bij een groepstraining met leeftijdsgenoten. De praktijk werkt ook met digitale trainingsprogramma's, zoals Cogmed. Daarnaast hebben wij een speciaal aanbod voor gezinnen waarin een scheiding tussen ouders aan de orde is. De praktijk ontwikkelt zich ook in het aanbieden van online hulpverlening (e-health).

 

Rechts vindt u informatie over ons aanbod op diverse gebieden.

 

 
Grip op jouw emoties

Emoties (gevoelens) kunnen soms zo heftig zijn, dat je hier niet..

Emoties (gevoelens) kunnen soms zo heftig zijn, dat je hier niet meer op een handige of goede manier mee weet om te gaan. Heel vervelend is dat! Vervelend voor jou en vaak ook voor sommige mensen om je heen. Misschien ontstaan er veel botsingen thuis, op school of met je vrienden. Als je veel last hebt van bepaalde emoties, is het goed om te leren hier op een helpende manier mee om te gaan. 

 

Misschien is het digitale programma 'Grip op jouw emoties' wel wat voor jou! Dit kan via een app op je smartphone of op je laptop. Middels video's, leuke opdrachten, voorbeelden en tips leer je grip op je emoties te krijgen. Jouw behandelaar begeleidt je bij het programma. Jij kunt haar berichtjes sturen. Zij geeft je online feedback op opdrachten. Daarnaast hebben jullie tussentijds face-to-face gesprekjes.  

 

Met 'Grip op jouw emoties' kom je meer te weten over emoties in het algemeen, en in het bijzonder de werking van jouw emoties! Je leert te zien bij jezelf hoe emoties sterk kunnen oplopen. Er komen verschillende manieren aan bod die je helpen om een sterk gevoel weer omlaag te brengen. Je krijgt allerlei tips om meer grip op jouw emoties te krijgen. Nadat je de verschillende tips hebt uitgeprobeerd, kun je je eigen plan maken zodat je jezelf kan helpen bij lastige momenten in de toekomst. 

 

Voor meer informatie of aanmelden, stuur een berichtje via de website of bel ons.

Doelgroep: Voor jongeren van 11 tot 16 jaar met klachten rondom de emotieregulatie

Gigakids typecursus (2 locaties)

In 2019 starten er weer twee typecursussen:

- op..

In 2019 starten er weer twee typecursussen:

- op dinsdag, start 17 september 2019 om 16u15 op locatie Staten Bolwerk 60, Haarlem.

- op donderdag, start 19 september 2018 om 16u00 op locatie Marsmanplein 116D, Haarlem.

 

De typecursus wordt regelmatig gegeven op verschillende locaties in de omgeving van Haarlem. Er worden tevens typecursussen op scholen gegeven.

 

De cursus bestaat uit 14 bijeenkomsten waarvan 13 groepslessen onder begeleiding van een typedocent, en een afsluitende bijeenkomst met een type-examen. Dankzij persoonlijke aandacht tijdens de lessen kan gelet worden op de juiste vingerzetting en houding (dit kan o.a. helpen RSI te voorkomen). Er wordt in kleine groepen gewerkt met een online typeprogramma (Gigakids). Elk kind krijgt een unieke inlogcode om in te loggen op de website van Gigakids. Op de site worden oefeningen gemaakt. Het programma houdt bij welke oefeningen gemaakt zijn, wat de typesnelheid is en het foutenpercentage. Door middel van oefeningen in het Gigakids programma leert het kind nauwkeurig en vlot te typen. De typedocent kan de vorderingen goed volgen en elk kind goed begeleiden. Thuis moeten de kinderen ongeveer 15 minuutjes per dag oefenen. Daarvoor is een computer met internet nodig. Voor kinderen met dyslexie is er een aangepast programma met grotere letters in dyslexielettertype, korte teksten, rustiger beeld, geen onzinwoorden, en het tempo kan worden aangepast.

 

* Bij voorkeur een eigen laptop meenemen. 

** Liever niet gelijktijdig met een dyslexiebehandeling. De cursus is aan te bevelen ná de afronding van een dyslexiebehandeling.

 

De typecursus wordt regelmatig gegeven op verschillende locaties in de omgeving van Haarlem. Er worden tevens typecursussen op scholen gegeven.

 

Aanmelden?

Aanmeldformulieren zijn te vinden op de website van het Dyslexie Collectief (klik hier). 

Betrokkenen: Marjolein van Etten

Doelgroep: Bij voorkeur voor kinderen uit groep 7 en 8, kinderen uit groep 6 mogen zich ook aanmelden bij voldoende motivatie

Datum: Locatie 1: op dinsdag, start 18 september 2018 om 16u15 op locatie Staten Bolwerk 60, Haarlem. Locatie 2: donderdag, start 20 september om 16u00 op locatie Marsmanplein 116D, Haarlem.

Duur: 14 bijeenkomsten (incl. examen) van 45 minuten, m.u.v. vakanties

Kosten: 175,- euro incl. materiaal

Zelf plannen

'Zelf plannen' is een training voor jongeren met ADHD...

'Zelf plannen' is een training voor jongeren met ADHD. Voor deze jongeren is het vaak extra lastig om hun (school)leven te plannen. De training helpt je dit zo gemakkelijk mogelijk te maken. Samen met je trainer zul je, aan de hand van een werkboek, allerlei nieuwe manieren om te plannen leren en uitproberen. Je kunt daarbij zelf aangeven wat wel en niet goed bij jou past. Zelf plannen is onderzocht aan de Universiteit van Amsterdam. Uit het onderzoek bleek dat de training je echt helpt om te leren plannen en organiseren.

Locatie: Staten Bolwerk 60, Haarlem

Duur: 8 individuele sessies voor de jongere en 2 sessies voor ouders

Ferry Ferrari voor kinderen met ADHD

‘Ferry Ferrari’ is een training voor kinderen van 9..

‘Ferry Ferrari’ is een training voor kinderen van 9 tot 12 jaar met de diagnose ADHD. Tijdens de training wordt duidelijk uitgelegd wat ADHD eigenlijk is en de kinderen krijgen tips en handvatten om hiermee om te gaan. Ze krijgen zo meer kennis over hun eigen ADHD, ze kunnen ervaringen delen met andere kinderen en oefenen onder andere met positief denken. Alle uitleg en oefeningen zijn gericht op kinderen en spelenderwijs opgezet. De ervaring leert dat kinderen veel plezier hebben aan het deelnemen aan de groep. Van de tips en handvatten pikt ieder kind hetgeen op dat bij hem of haar past. Daarbij vinden ze het vaak fijn te zien dat ze niet de enige zijn die tegen bepaalde dingen aanloopt.  Een leuke manier dus om kinderen zelf te leren wat ADHD is en hoe ze hiermee om kunnen gaan! 

 

Bij voldoende aanmeldingen kan de groepstraining starten. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen via info@riabalm.nl of 023 - 576 2552. 

Betrokkenen: Nicole van Wezenbeek-Zandbergen

Locatie: Staten Bolwerk 60, 2011 MN Haarlem

Duur: 5 wekelijkse bijeenkomsten, iedere bijeenkomst duurt 1,5 uur.

Kosten: Training valt binnen de vergoede zorg (basis ggz).

AD-Daisy / AD-David voor kinderen met ADD

‘AD-Daisy / AD-David’ is een training voor kinderen..

‘AD-Daisy / AD-David’ is een training voor kinderen van 9 tot 12 jaar met de diagnose ADD. Tijdens de training wordt duidelijk uitgelegd wat ADD eigenlijk  is en de kinderen krijgen tips en handvatten om hiermee om te gaan. Ze krijgen zo meer kennis over hun eigen ADD, ze kunnen ervaringen delen met andere kinderen en oefenen onder andere met positief denken. Alle uitleg en oefeningen zijn  gericht op kinderen en spelenderwijs opgezet. De ervaring leert dat kinderen veel plezier hebben aan het deelnemen aan de groep. Van de tips en handvatten pikt ieder kind hetgeen op dat bij hem of haar past. Daarbij vinden ze het vaak fijn te zien dat ze niet de enige zijn die tegen bepaalde dingen aanloopt.  Een leuke manier dus om kinderen zelf te leren wat ADD is en hoe ze hiermee om kunnen gaan!

 

Bij voldoende aanmeldingen kan de groepstraining starten. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen  via info@riabalm.nl of 023- 576 2552.

Betrokkenen: Nicole van Wezenbeek-Zandbergen

Locatie: Staten Bolwerk 60, 2011 MN Haarlem.

Duur: 5 wekelijkse bijeenkomsten, iedere bijeenkomst duurt 1,5 uur.

Kosten: Training valt binnen de vergoede zorg (basis ggz).

Snel leren = leuk leren

Leren is leuk!? Dat geldt helaas niet voor iedereen... Maar leren..

Leren is leuk!? Dat geldt helaas niet voor iedereen... Maar leren kun je wel leuker maken, en daar gaat deze cursus over. In de cursus leer je hoe je meer kunt leren in minder tijd en tóch beter kan onthouden. 

 

In 6 bijeenkomsten leer je:

  • Sneller lezen
  • Meer en makkelijk onthouden
  • Beter plannen en organiseren
  • Samenvatten met mindmaps
  • Geheugentechnieken
  • Leren leren

 

Er zijn twee cursussen: 

  • Op weg naar "Snel leren = leuk leren": 3x bijeenkomsten van 1 uur, voor leerlingen van groep 7, 8 en de brugklas
  • "Snel leren = leuk leren": 6x bijeenkomsten van 1 uur, voor middelbare scholieren van VMBO-TL tot en met gymnasium

Betrokkenen: Ria Balm

Datum: Start maandag 11 april 2016 (16u00 - 17u00), of in overleg op de zaterdag.

Locatie: Marsmanplein 116-D, Haarlem-Noord.

Duur: Wekelijkse bijeenkomsten 6x (VO scholieren) of 3x (leerlingen basisschool).

Kosten: 280,- euro incl. materiaal voor 6x bijeenkomsten, 95,- euro incl. materiaal voor de 3x bijeenkomsten.

Reken- en wiskundeproblemen

Bij problemen op het gebied van rekenen en wiskunde wordt..

Bij problemen op het gebied van rekenen en wiskunde wordt begeleiding aangeboden. Na een screening wordt bekeken op welke aspecten de ondersteuning gericht moet zijn. Zo zijn er trajecten op het gebied van getalbegrip en inzicht, het automatiseren van rekenvaardigheden, het omgaan met redactiesommen of specifieke rekendomeinen als geld, meten, klokkijken, procenten en breuken. Er wordt hierbij afgestemd op de methoden en materialen die op school worden gebruikt.

 

In het voortgezet onderwijs speelt de verplichte rekentoets in de komende jaren een steeds belangrijkere rol. Een verklaring van behandeling en begeleiding door een deskundige is dan noodzakelijk om gebruik te mogen maken van bijzondere maatregelen rondom de afname van deze rekentoets. Voor meer informatie zie ook: Steunpunt Taal en Rekenen VO en CITO Rekentoets VO.

Betrokkenen: Marjolein van Etten

Kosten: € 65,- per sessie (45 minuten)

Lees- en spellingsproblemen

Bij problemen op gebied van technisch lezen, begrijpend lezen,..

Bij problemen op gebied van technisch lezen, begrijpend lezen, spellingregels en werkwoordspelling kan een begeleidingstraject ingezet worden. Na een screening worden behandeldoelen geformuleerd. Er wordt gewerkt in modules van 10-12 weken. De begeleiding wordt zowel in groepsverband als individueel aangeboden. In de behandeling wordt afgestemd met de methoden en materialen die op school worden gebruikt. Onderzoek naar dyslexie kan aansluitend wenselijk zijn.

De praktijk werkt op dit gebied samen met het Dyslexie Collectief.

Betrokkenen: Marjolein van Etten

Kosten: € 65,- per sessie (45 minuten)

Cogmed werkgeheugentraining

De Cogmed training is een werkgeheugentraining voor jong en oud (6..

De Cogmed training is een werkgeheugentraining voor jong en oud (6 tot 66 jaar) waarbij je 5 weken lang, 5 dagen per week, werkgeheugentaken gaat doen zodat het werkgeheugen beter wordt. Het werkgeheugen is het vermogen om informatie op te slaan en tegelijkertijd te bewerken. Zo is het werkgeheugen actief bij hoofdrekenen, luisteren naar een uitleg of bij het verzamelen van schoolspullen.

 

Per dag moet je ongeveer 45 tot 60 minuten trainen. De training past zich aan aan jouw niveau, hierdoor is het best een zware training! Gelukkig kan de Cogmed coach je helpen de training vol te houden. Van Cogmed is bekend dat het een positief effect heeft op: het werkgeheugen, volgehouden aandacht, planningsvaardigheden en zelfbeeld.

Betrokkenen: Nicole van Wezenbeek-Zandbergen

Locatie: Het is een digitale training, tussentijds vinden er telefonisch begeleidende gesprekken plaats. Het intake- en eindgesprek vindt plaats op de praktijk.

Kosten: € 650,- In sommige gevallen wordt dit bedrag gedeeltelijk vergoed

VRIENDEN-training

Het VRIENDEN-programma is een cognitief gedragstherapeutisch..

Het VRIENDEN-programma is een cognitief gedragstherapeutisch programma voor kinderen en jongeren die last hebben van onzekerheid, spanning of (faal)angst. Het stimuleert hun zelfvertrouwen, versterkt de emotionele veerkracht en bouwt probleemoplossende vaardigheden op. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de preventie en behandeling van angst. Zo kan er sprake zijn van een angststoornis. Het wordt echter ook vaak ingezet ter preventie van angststoornissen en depressieve klachten. Het kan uw kind ook weerbaarder maken met de grote overstap naar de middelbare school in het vooruitzicht. Het programma stimuleert het leren van leeftijdgenoten en het opbouwen van steunnetwerken van leeftijdgenoten. 

 

De training is zowel toepasbaar in groepsverband als in individueel verband. In sommige gevallen valt de training binnen de vergoede zorg (basis ggz).

 

Klik hier voor meer informatie. Aanmelden kan door dit formulier in te vullen en op te sturen.

Doelgroep: Voor kinderen (8-12 jaar) met angsten.

Locatie: Afhankelijk van de aanmeldingen: Staten Bolwerk 60, Haarlem-centrum of Marsmanplein 116-D, Haarlem-Noord.

Duur: 10 bijeenkomsten, waarvan 9 wekelijks en 1 herhalingsbijeenkomst na 6 weken. Iedere bijeenkomst duurt een uur. Verder vindt er 1x ouderbijeenkomst plaats.

Kosten: 325,- euro, incl. het VRIENDEN-werkboek.

Ouderbegeleiding

Als ouder komt u voor vele uitdagingen te staan wat betreft het..

Als ouder komt u voor vele uitdagingen te staan wat betreft het opvoeden van uw kind(eren). Sommige dingen gaan u misschien gemakkelijk af, maar menig ouder staat soms met zijn handen in het haar. Het is niet gek als u soms het idee hebt dat u wat hulp kan gebruiken bij de opvoeding. Wij bieden ouderbegeleiding voor een grote diversiteit aan opvoedingsvragen. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

► Hulp bij het structureren en stellen van regels

► Bevorderen van een positieve interactie met en/of tussen de kinderenen

► Opvoedingstips bij kinderen met sociaal-emotionele en/of gedragsproblemen 

 

Samen met u kunnen we een plan opstellen gericht op de waarden, krachten, mogelijkheden en uitdagingen van uw gezin.

Betrokkenen: Nicole van Wezenbeek-Zandbergen, , Ria Balm

Zandkastelen

Het Zandkastelenprogramma is ontwikkeld voor kinderen met..

Het Zandkastelenprogramma is ontwikkeld voor kinderen met gescheiden ouders. Dit programma onderscheidt zich van het overige aanbod voor scheidingskinderen in Nederland omdat het kan worden ingezet aan het begin van de scheidingsperiode. Zandkastelen draagt voor kinderen én hun ouders bij aan het voorkomen/verminderen van problemen voortvloeiend uit de scheiding en aan het op gang brengen van de verwerking van de scheiding. Het is een kortdurend programma; het duurt slechts één dagdeel. Kinderen van verschillende leeftijden vragen om een andere benadering en willen ook andere thema's behandelen. Om deze redenen vormen de kinderen op basis van hun leeftijd een passend groepje. 

Betrokkenen: Ria Balm